Teravih namazı ve rekatları hakkında
Teravih namazı ve rekatları hakkında ilahiyatçıların çok farklı görüşleri mevcut. En uygun görüş hangisi veya sizin görüşünüz nedir?
Terâvih namazı Ramazan'da kılınan gece namazıdır. Peygamberimiz gece namazlarını muntazaman kılar, kılınmasına da teşvik buyururdu. Ramazanda ise emretmeksizin kılınmasını özel olarak şöylece öğütlerdi. "Kim Ramazanın faziletine inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek gece namazı kılarsa (teravih) geçmiş günahkarı bağışlanır. "(Buharî İman 37;Müslim Müsafirin 174)
Peygamberimiz Ramazanda birkaç gece sahâbileri arasında gece namazını kıldı veya kıldırdı. Ancak devam etmedi. Evlerde kılınmasını teşvik etmekle yetindi. Peygamberimiz Vitir namazı dışındaki gece namazlarını sekiz rekat olarak kılardı. Bu sebeble Teravih dediğimiz gece namazının sekiz rekatı, farz namazlarla kılınan ve Sünnet-i Râtibe denilen müekked sünnet namazlar hükmündedir. Peygamberimiz sekiz rekat kılmakla birlikte gece namazlarının rekatlarına sınır koymadığı için olacak Hz. Ömer döneminden itibaren cemaatle ve yirmi rekat kılınır olmuştur. Bu açıklananlar ışığında, mutlak anlamda terâvih namazı yoktur demek yanlıştır. Söylenebilecek doğru şudur: Özellikle Ramazan gecelerinde olmak üzere yılın bütün gecelerinde gece namazı vardır ve bunun Ramazanda kılınanına terâvih denir.